Informasjon om Ehlers-Danlos Syndrom

På denne siden er det laget linker til sidene våre som omhandler EDS

Ehlers-Danlos Syndrom (EDS) er en blandet gruppe av arvelige skader på bindevevet, karakterisert av ledd-hypermobilitet, overstrekkbar hud samt vevsskjørhet. Mennesker med EDS har en defekt i deres bindevev. Bindevevet er støttevev i mange kroppsdeler, som hud, muskler, leddbånd og indre organer.

Den skjøre huden og de ustabile leddene som ses ved EDS, skyldes defekt kollagen. Kollagen er et protein som fungerer som kroppens "lim", idet den gir styrke og elastisitet til bindevevet.

Det finnes seks hovedtyper av EDS. De forskjellige typer klassifiseres utfra de tegn og symptomer som forefinnes. Hver type av EDS viser et spesifikt bilde som er konstant i den angrepne familie.

Via linkene nedenfor finner du informasjonen vår som du kan printe ut selv.

Gentesting

Vi får mange henvendelser angående gentester. Dette er hva Bioteknologinemden sier om slik testing.

Genetisk veiledning

Dersom man som frisk vurderer å ta en gentest, skal man ha genetisk veiledning før man eventuelt tar testen. Det er fordi man skal kunne gjøre et valg basert på best mulig informasjon. Dersom man bestemmer seg for å ta testen fordi man ønsker den informasjonen testen gir, skal man også ha genetisk veiledning under testingen og etter at testresultatet er klart.

Under en genetisk veiledning skal helsepersonell som er spesielt kvalifisert til denne typen arbeid, hjelpe personen, og familien om nødvendig, til blant annet å forstå de medisinske fakta, hvordan sykdommen vil utvikle seg, hva som
er tilgjengelige behandlingsmuligheter, og risikoen for at andre i familien skal rammes. Det er også viktig at man får hjelp til å nyttiggjøre seg den informasjonen man får.

Etiske problemstillinger ved gentesting av friske personer
Mulige grunner til å genteste seg:

• Det er mulig å begynne forebyggende behandling av sykdommen dersom slik behandling finnes.

• Det kan være lettere å planlegge livet, for eksempel kan man avgjøre om man skal ha barn eller ikke og ta avgjørelser med hensyn til jobb og utdannelse.

• Man slipper å leve med usikkerheten for om man har disposisjon for å bli syk eller ikke. Noen vil mene at de får et bedre liv. Dette gjelder (kanskje) særlig de som får påvist at de ikke er disponert for sykdommen.

• Resultatet av testen kan være viktig for andre familiemedlemmer.

Mulige grunner til å la være å teste seg:

• Det finnes ingen behandling eller muligheter for å forebygge sykdommen (som ved Huntingtons sykdom).

• Det å vite at man er disponert for sykdom kan i seg selv være ødeleggende for den enkeltes livskvalitet.

• Testen sier ikke bare noe om den som tester seg, men også at disse genvariantene finnes i familien. Testingen kan medføre at enkelte andre familiemedlemmer som ikke ønsker denne type informasjon, likevel får det. De kan dermed miste muligheten til ikke å vite om de har økt risiko for sykdom.

• Det stiller en overfor valg man ikke ønsker, for eksempel fosterdiagnostikk.